Een mooie, veilige Waal
Een mooie, veilige Waal
Een mooie, veilige Waal
Een mooie, veilige Waal
Een mooie, veilige Waal

Oproep: denk mee over de opening van de Beuningse uiterwaarden!

Arja Dijkhout 21-02-2018 3902 keer bekeken 0 reacties

De Beuningse Uiterwaarden zijn in het afgelopen jaar behoorlijk op de schop gegaan. Op zaterdag 15 september 2018 worden de Beuningse Uiterwaarden op feestelijke wijze geopend. Wij roepen bewoners, verenigingen, scholen en ondernemers op om een bijdrage te leveren aan deze opening.

De Beuningse Uiterwaarden zijn in het afgelopen jaar behoorlijk op de schop gegaan. Vanuit het uitvoeringsprogramma WaalWeelde heeft de rivier meer ruimte gekregen en is tegelijkertijd een uniek stuk wildernis gecreëerd dat toegankelijk is gemaakt voor publiek. Het natuurgebied loopt van Weurt tot aan Ewijk over een lengte van vijf kilometer. Een plek waar je vanaf medio juli naar hartenlust kunt struinen en wegdromen tussen de oude ooibossen. Op zaterdag 15 september worden de Beuningse Uiterwaarden op feestelijke wijze geopend.

De Gemeente Beuningen en Provincie Gelderland willen bewoners en belangstellenden uitnodigen om op deze dag gezamenlijk de eerste stappen te zetten in het nieuwe natuurgebied. Hoe deze dag er precies uit komt te zien is nog een verrassing. Het wordt in elk geval een dag vóór en dóór bewoners en verenigingen van de Gemeente Beuningen. En daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Waar?

De openingsactiviteiten vinden  - buiten - plaats in de Beuningse Uiterwaarden, vlakbij de nieuwe uitkijktoren (ten oosten van De Bunswaard). Een tent biedt onderdak bij slecht weer.

Het basisidee

De Beuningse Uiterwaarden verbindt niet alleen natuur, maar ook mensen met elkaar. Het is een unieke plek, die ruimte biedt voor creativiteit, bezinning en sportieve activiteiten. Op de openingsdag willen we bezoekers deze diversiteit laten ervaren door jong en oud(er) met elkaar in contact te brengen. Verbinden vormt de rode draad voor het programma dat de hele dag duurt! Hoe? Daarover hebben we al wat ideeën die we graag aan je voorleggen.

Ochtend: brunchen in de uiterwaarden

Wat verbindt meer dan met elkaar te eten? Een gezamenlijke brunch aan lange tafels in de openlucht vormt het feestelijke begin van de dag. Iedereen is welkom en wordt opgeroepen om zijn eigen bord, bestek en evt. picknickkleden mee te nemen. Voor koffie en thee wordt gezorgd (en gesponsorde koekjes/taart). Bij de lokale foodtrucks kunnen bezoekers nog allerlei lekkernijen kopen. Ondertussen is er een wisselend muziekprogramma op de uitkijktoren (fanfare /solisten / studenten van een muziekschool). De brunch wordt afgesloten met een officiële openingshandeling door bestuurders en Gedeputeerde Josan Meijers.

Op zoek naar:

  • Lokale sponsoren voor catering, foodtrucks
  • Muzikanten die een optreden willen verzorgen
  • Poëten die een gedicht willen voordragen
  • Jongeren (scouts?) die bijvoorbeeld met sprokkelhout een openingswoord maken (dat uit de lucht met een drone kan worden gefilmd)

Middag: op ontdekkingstocht door de Uiterwaarden

Aansluitend vindt het middagprogramma plaats. Volgens een vast tijdschema zijn er op verschillende plekken workshops, muziek, vertellingen of leuke doe-dingen waar bezoekers gratis aan mee kunnen doen. Voor de jeugd denken we aan een stoere stormbaan, bushcraft workshops etc. Voor de (vitale) ouderen meer aan oude historische vertellingen over het leven aan de rivier (“Vader vertel eens”). Het programma wordt geheel ingevuld met activiteiten van lokale organisaties en verenigingen. Hoe meer, hoe beter dus!

Op zoek naar:

  • Verenigingen die een workshop of activiteit willen verzorgen (bijvoorbeeld dans, sport, theater, muziek, natuurbelevenissen, kunst etc.)

Voor scholen

Voor scholen bieden de Uiterwaarden een prachtige ‘speeltuin’ waar kinderen kunnen leren om ‘buitendijks’ te denken. De gemeente Beuningen en provincie Gelderland willen jongeren graag laten kennismaken met het nieuwe natuurgebied. Zie je als school aanknopingspunten om een actieve rol te vervullen? Meld je dan aan!

Voor ondernemers en middenstanders

De opening is een dag voor en door Beuningen en zoveel mogelijk gratis toegankelijk voor iedereen. We zijn daarom op zoek naar ondernemers die een onderdeel zouden willen sponsoren. Uiteraard worden sponsors vermeld in alle communicatieuitingen rondom het event.

Prijsvraag

Daarnaast willen we een prijsvraag organiseren rondom de vraag “wat betekenen de uiterwaarden voor jou?”. De inzendingen zouden tentoongesteld kunnen worden in de etalages van deelnemende winkeliers en ondernemers.

Meedoen?

Word je hiervan wel enthousiast en vind je het leuk om zelf of met je vereniging een programmaonderdeel te verzorgen? Laat het ons weten via waalweelde@gelderland.nl of kom naar de informatiebijeenkomst op dinsdag 6 maart 2018 in het Gemeentehuis Beuningen (van 19.30 tot ca. 21.30 uur). Graag tot dan!

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Cookie-instellingen