H
et bouwen van woningen aan of dichtbij de rivier is geliefd, maar meestal niet wenselijk. Hoogwaterveiligheid en natuur gaan vóór in de uiterwaarden. Toch is woningbouw in de uiterwaarden niet uitgesloten, onder meer omdat het de verrommeling langs de Waal kan tegengaan. Om dit te verkennen heeft het Rijk, als experiment, vijftien eenmalige bouwlocaties aangewezen, waarvan vier langs de Waal. Deze zogenoemde EMAB-terreinen liggen in Zaltbommel, Tiel, Vuren en Beuningen.
Buitendijks bouwen is geliefd, maar niet logisch: de Waal heeft meer ruimte nodig èn de uiterwaarden lopen af en toe onder water. Woningbouw kan alleen op hoogwatervrije terreinen langs de dijk, en dan onder voorwaarden: de woningen moeten passen bij het landschap, bijdragen aan de ruimte voor de rivier en aansluiten bij de wensen van omwonenden. Goede voorbeelden zijn lintbebouwing langs de dijk en het herbestemmen van oude steenfabriekterreinen en -eilanden voor een aantal woningen.
Vier buitendijkse bouwterreinen
Na de hoogwaters in 1993 en 1995 zijn alle ontwikkelingen in de uiterwaarden bevroren om voorrang te geven aan hoogwaterveiligheid. Dit zorgde er echter voor dat de uiterwaarden ‘op slot’ gingen en verrommeld raakten. Het Rijk is daarom in 2004 begonnen met Experimenten Met Aangepast Bouwen (EMAB). Dit om te verkennen hoe zij hiermee verrommeling kan tegengaan en buitendijkse terreinen een ruimtelijke impuls kan geven. Zij wees eenmalig vijftien locaties aan waar gebouwd mag worden, waaronder vier langs de Waal: in Zaltbommel, Tiel, Vuren en Beuningen. Hier zijn woningbouwplannen in de maak.
Als er op de lange termijn voldoende ruimte is in de uiterwaarden voor het afvoeren van water en er geen natuurdoelen in het geding zijn kan er meer ruimte ontstaan voor buitendijkse woningbouw.