Hoogwaterveiligheid
De Waal moet in de toekomst meer water afvoeren.
Door klimaatverandering komen er extremere hoeveelheden regenwater ineens door de Waal (hoogwater) en zijn er op andere momenten grotere tekorten aan water. Verhogen en verbreden van de dijken is niet altijd mogelijk of wenselijk. Om (bijna) overstromingen te voorkomen (zoals in 1993 en 1995) krijgt het water in de Waal op verschillende plaatsen meer ruimte.
Ruimte- of dijkmaatregelen
Door het rivierbed te ‘stroomlijnen’ kan het water makkelijker wegstromen. Er zijn verschillende manieren: obstakels in de uiterwaarden verwijderen (die tijdens hoge afvoeren het water opstuwen) of een hoogwatergeul graven door de uiterwaarden. Kan dit niet, dan is er nog de mogelijkheid van een dijkverlegging of een bypass. Een bypass is een omleiding van een deel van de rivier, met dijken er omheen, zoals bij Lent (Nijmegen). Ook het verbreden en verhogen van bestaande dijken kan in sommige gevallen uitkomst bieden.
Deltaprogramma
Het nationale Deltaprogramma Rivieren gaat over de veiligheidsmaatregelen tegen overstromingen op lange termijn. Het programma WaalWeelde combineert deze 'wateropgave' met maatregelen voor ruimtelijke ontwikkeling. Bescherming tegen overstromingen heeft hierbij de hoogste prioriteit en is sterk bepalend voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Waal en haar uiterwaarden.WaalWeelde is een pilot voor het Deltaprogramma.
Afstemmen met inrichtingsdoelen
Het programmateam WaalWeelde bewaakt een goede afstemming van de wateropgave met de andere inrichtingsdoelen in de uiterwaarden. Zij doet dit met aandacht voor ruimtelijke kwaliteit. Andere inrichtingsdoelen zijn natuur, bedrijvigheid, wonen, recreatie en toerisme, cultuurhistorie en energie en klimaat. Het programmateam vindt het daarnaast belangrijk om in samenwerking met de partners in de regio tot een breed gedragen inrichting te komen.