Een mooie, veilige Waal
Een mooie, veilige Waal
Een mooie, veilige Waal
Een mooie, veilige Waal
Een mooie, veilige Waal

Josan Meijers overhandigt eerste exemplaren van het boek 'Rivier, passie, verbinding'

Renate Westra 18-01-2019 546 keer bekeken 0 reacties

Donderdagochtend 17 januari 2019 presenteerde gedeputeerde water Josan Meijers het boek ‘Rivier, Passie en Verbinding. Tien jaar WaalWeelde’. Kees de Ruiter, Co Verdaas en Nelly Kalfs ontvingen de eerste exemplaren tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Grondleggers

Co Verdaas, voormalig gedeputeerde voor Gelderland, stond 10 jaar geleden aan de wieg van WaalWeelde en heeft het stokje in 2012 overgedragen aan Josan Meijers. Kees de Ruiter is voorzitter van de Spiegelgroep, die al die jaren met de bestuurders heeft meegedacht over de aanpak en uitvoering. Co Verdaas: ‘Ik ben erg dankbaar voor het boek. Ik herinner mij de vele gepassioneerde overleggen waarin ik vaak niet eens meer precies wist in welke rol mensen aan het overleg deelnamen. WaalWeelde is mij gegeven.’ Waarop Josan Meijers aanvulde: ‘Wij zijn met zijn allen WaalWeelde.’

WaalWeelde

Tien jaar WaalWeelde en 80 kilometer Waal

In het boek zie je wat er de afgelopen 10 jaar gebeurd is langs 80 kilometer Waal. Hoe de samenwerkings- en uitvoeringsprojecten de rivier en haar oevers mooier, veiliger, natuurlijker en economisch sterker hebben gemaakt. Dit is het resultaat van intensieve samenwerking tussen alle partijen. Overheden, ondernemers en inwoners. Het programma WaalWeelde is met recht een voorbeeld van de werkwijze die onder de nieuwe landelijke Omgevingswet gewoon zal worden. Uitvoering Omgevingswet avant la lettre dus. De provincie heeft in de afgelopen 10 jaar dit soms ingewikkelde proces van samenwerking gecoördineerd en is trots op de uitkomsten. Dit boek geeft de oogst van alle inspanningen weer en is bedoeld om alle opgedane kennis en ervaringen te delen. Daarmee ronden we deze fase af en hopen we toekomstige soortgelijke participatietrajecten te inspireren.

Josan Meijers: 'Ik vind het belangrijk omdat we hierin vastleggen wat we bereikt hebben. Zo kan het anderen inspireren. Ik denk echt dat WaalWeelde een uniek programma was, omdat daar al werd gewerkt op een manier zoals we onder de Omgevingswet steeds vaker zullen gaan doen. WaalWeelde was een voorloper.’

Leien dakje?

Natuurlijk ging niet altijd alles van een leien dakje. De veelheid aan partijen en de complexiteit leidden soms tot verwarring en gebrek aan overzicht. Het speelveld was dan ook erg groot. Om alle partijen betrokken te houden, was het van belang om naast het samen doen ook samen te blijven denken. Ook in WaalWeelde bleek dat belangen en opvattingen soms tegengesteld zijn en niet altijd te overbruggen. Dit leerde hoe belangrijk het is om in contact te blijven, te luisteren en de bezwaren of andere meningen serieus te nemen. Als overheid moet je juist dan in openheid afwegingen en keuzes maken.


Wilt u het boek ontvangen? Stuur dan een e-mail naar waalweelde@gelderland.nl. (Wacht niet te lang, de oplage is beperkt.)

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...