Lichtbaken (Spijk)

Web Redacteur 23-06-2016
12866 keer bekeken 0 reacties

Sinds 2009 heeft WaalWeelde het project “Bakens aan het water” onder haar hoede. Doel is om door een ‘lint van kunstwerken’ langs de Waal een vernieuwende blik te geven op gebiedsontwikkeling. De bakens moeten door hun ontstaan of door hun vormgeving een extra accent geven aan of commentaar geven op de veranderingen in het landschap. In de ontwikkeling en realisatie van de kunstwerken hebben de kunstenaars veel aandacht voor het proces en de verbinding met zowel het landschap als met de mensen die in het landschap leven. Daarmee past het project goed bij de doelen van WaalWeelde.

Het project "Bakens aan het water" past ook bij de ambitie van het Gelders Cultuurbeleid 2013-2016 om vanuit cultuur bij te dragen aan ruimtelijke ontwikkeling in Gelderland en beeldbepalende kunst in de openbare ruimte te realiseren. Ook 'het vergroten van de maatschappelijke relevantie van cultuur' loopt als een rode draad door het cultuurprogramma. Het project "Bakens aan het Water" past bij deze beide ambities. Door niet alleen van culturele maar ook van ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen uit te gaan, ontstaan er mogelijkheden voor kunstwerken met groot draagvlak. En omdat de vraag naar kunstwerken komt vanuit gebiedsontwikkeling, en niet alleen vanuit cultuurbeleid, biedt "Bakens aan het water" een kans om kunstwerken te realiseren met een grotere maatschappelijke relevantie.

Hieronder vindt u de verschillende Bakens die tot nu toe bedacht en/of gerealiseerd zijn.

 

Een lichtprojectie verschijnt na zonsondergang op de oude fabrieksschoorsteen op de hoek van de Spijksedijk en Tengnagelwaard. De projectie toont de golving van kabbelend water.

Wie ben je?

Ik ben beeldend kunstenaar en woon en werk in Rotterdam. Met mijn werk onderzoek ik de intensiteit van beleving. Met een minimum aan materiaal streef ik naar een maximale impact. De ingrepen die ik op deze manier doe zijn ogenschijnlijk terloops, maar nooit gedachteloos. Soms uit het zich abstract, soms figuratief. De werken verenigen met poëtische zeggingskracht termen als delicaatheid en monumentaliteit, Barok en Minimalisme, materiaal en leegte.

Wat voor kunstwerk heb je gemaakt?

Ik heb een lichtprojectie ontworpen die na zonsondergang verschijnt op de oude fabrieksschoorsteen op de hoek van de Spijksedijk en Tengnagelwaard. Deze locatie ligt nabij de nieuw te bouwen tweede overnachtingshaven voor de binnenvaart. Ongeveer twee uur per avond is het werk te zien. De projectie toont de golving van kabbelend water.

Wat inspireerde je tot het maken van dit beeld?

Vanzelfsprekend is de rivier (Boven-Rijn), aan de andere kant van de dijk, de voornaamste inspiratiebron voor dit kunstwerk. Ik heb in mijn projectie gekozen voor wit licht, zodat de bakstenen waaruit de schoorsteen is opgebouwd in hun natuurlijke kleur te zien zijn. De bakstenen verwijzen naar de historie van de schoorsteen. Als monumentaal overblijfsel herinnert hij aan de miljoenen stenen die op dit terrein zijn gebakken in de voormalige steenfabriek. De rivier is onlosmakelijk verbonden met de steenfabrieken en de cultuur van de omringende omgeving.

Hoe verliep de uitvoering van het werk? Met wie heb je samengewerkt?

Het werk is uitgevoerd in samenwerking met Fairlight, die de lampen ontwikkelden en installeerden. De medewerking van Swanenberg IJzer Groep als huidige gebruiker van het terrein waar de schoorsteen op staat, is van essentieel belang in het project. Ik ben erg blij met de prettige medewerking van Swanenberg.

Wanneer is het werk onthuld, hoe en door wie?

Het werk is op 9 mei 2016 onthuld door Josan Meijers, gedeputeerde van ruimte en cultuur van provincie Gelderland.

Welke reacties kwamen er op het kunstwerk?

De omwonenden en de opdrachtgevers reageerden heel enthousiast op het kunstwerk. Die schoorsteen staat er natuurlijk al jaren, maar wordt door deze projectie opnieuw opgemerkt.

Waar staat het werk precies en tot hoe lang blijft het werk daar te zien?

Het kunstwerk is te zien vanuit de hoek van de Spijksedijk en de Tengnagelwaard, tussen Spijk en Tolkamer, maar door het formaat natuurlijk tot in de wijde omgeving. Het werk zal in principe minstens vijf jaar blijven.

Afbeeldingen

Op de kaart

0  reacties

Cookie-instellingen