Windbaken (Spijk)

Web Redacteur 22-06-2016
14405 keer bekeken 0 reacties

Sinds 2009 heeft WaalWeelde het project “Bakens aan het water” onder haar hoede. Doel is om door een ‘lint van kunstwerken’ langs de Waal een vernieuwende blik te geven op gebiedsontwikkeling. De bakens moeten door hun ontstaan of door hun vormgeving een extra accent geven aan of commentaar geven op de veranderingen in het landschap. In de ontwikkeling en realisatie van de kunstwerken hebben de kunstenaars veel aandacht voor het proces en de verbinding met zowel het landschap als met de mensen die in het landschap leven. Daarmee past het project goed bij de doelen van WaalWeelde.

Het project "Bakens aan het water" past ook bij de ambitie van het Gelders Cultuurbeleid 2013-2016 om vanuit cultuur bij te dragen aan ruimtelijke ontwikkeling in Gelderland en beeldbepalende kunst in de openbare ruimte te realiseren. Ook 'het vergroten van de maatschappelijke relevantie van cultuur' loopt als een rode draad door het cultuurprogramma. Het project "Bakens aan het Water" past bij deze beide ambities. Door niet alleen van culturele maar ook van ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen uit te gaan, ontstaan er mogelijkheden voor kunstwerken met groot draagvlak. En omdat de vraag naar kunstwerken komt vanuit gebiedsontwikkeling, en niet alleen vanuit cultuurbeleid, biedt "Bakens aan het water" een kans om kunstwerken te realiseren met een grotere maatschappelijke relevantie.

Hieronder vindt u de verschillende Bakens die tot nu toe bedacht en/of gerealiseerd zijn.

 

In het kunstwerk Windbaken staat de grens centraal: de grens tussen Nederland en Duitsland, tussen water en land, tussen de verschillende disciplines en de grens tussen openbaar en particulier.

Wie zijn jullie?

Wij zijn Jessica Helbach, Rosell Heijmen en Connie Nijman en samen vormen wij het collectief Suze May Sho. Suze May Sho maakt tentoonstellingen en publicaties, door ze te initiëren, samen te stellen en vorm te geven. Suze May Sho beheert en programmeert de online tentoonstellingsruimte Probe . Verder ontwikkelen we projecten en ontwerpen we publicaties, decors en kostuums.

Wat voor kunstwerk hebben jullie gemaakt?

Het Windbaken bestaat uit een twaalftal vlaggenmasten op een klein schiereiland in de Rijn, vlakbij het dorp Spijk. Aan de masten komen om de drie maanden vlaggen te hangen van verschillende kunstenaars en ontwerpers. Bij het ontwerp van de vlaggen komen verschillende thema’s aanbod zoals maatschappij & samenleving, kleur & verf, traditie,  politiek & bedrijf. In het project als geheel staat de grens centraal; de grens tussen Nederland en Duitsland, tussen water en land, tussen de verschillende disciplines en de grens tussen openbaar en particulier.

Wat inspireerde jullie tot het maken van dit beeld?

Het Windbaken is het tweede baken dat in het kader van de bouw van de overnachtingshaven wordt gerealiseerd. De artistieke aanleiding ligt in het verdwijnen van de douaneverplichtingen in de oude haven bij Tolkamer, waar de binnenvaartschippers tot begin jaren ’90 van de vorige eeuw mee te maken hadden. Heidi Linck, curator van de Bakens aan het Water, stelde in haar interviews met schippers en oud-douaniers vast dat die formaliteiten voor hen een rituele betekenis van het verlaten en de terugkomst in Nederland hadden en daardoor voor hen een baken waren. Sinds het afschaffen van die douaneverplichtingen, missen de binnenvaartschippers op de Rijn hun beleving van de grensovergang tussen Nederland en Duitsland. Suze May Sho gaf gehoor aan dit gemis middels het ontwerp van een twaalftal vlaggenmasten met steeds wisselende vlaggen vlak bij de grens en aan de Rijn.

Waar staat het werk en tot hoe lang blijft het werk daar te zien?

Het Windbaken staat op de Spijksedijk in Spijk Gelderland, op een eilandje aan de oever, ter hoogte van Van der Sanden Groep.

Afbeeldingen

Op de kaart

0  reacties

Cookie-instellingen