Geschiedenis van WaalWeelde
Hoe is het programma WaalWeelde tot stand gekomen? Wat ging vooraf? Lees hier de geschiedenis van het programma WaalWeelde in vogelvlucht.
WaalWeelde is tot stand gekomen vanuit de noodzaak om maatregelen te nemen voor hoogwaterveiligheid en vanuit de wens om dan ook meteen de ruimtelijke kwaliteit te vergoten, zodat het prettig wonen, werken en recreëren wordt in de vijftien gemeenten langs de Waal.
1993 en 1995: Hoogwater
In 1993 en 1995 rijst het waterpeil in de Rijn en Maas tot een gevaarlijk hoog niveau. Op sommige plaatsen stroomt het water zelfs over de dijken. 250.000 mensen werden geëvacueerd maar gelukkig bleven dijkdoorbraken uit.
1995-2006: Ruimte voor de Rivier
In 1995 besloot de Nederlandse regering tot het instellen van het programma Ruimte voor de Rivier. Het verhogen van dijken alleen is geen duurzame oplossing. Het water in de rivier moet meer ruimte krijgen, bijvoorbeeld door het verleggen van dijken, of het verlagen van uiterwaarden. Op initiatief van diverse ministeries zijn er onderzoeken naar welke rivierverruimende maatregelen er nodig zijn, onder meer langs de Waal. Er zijn verschillende maatregelen nodig langs de Waal (onder andere kribverlaging en dijkverleggingen bij Lent en uiterwaardvergraving Munnikenland. De uitvoering daarvan is in 2013 gestart.
2006-2008: Initiatiefgroep WaalWeelde
In 2006 ontstaat er samenwerking tussen belangenorganisaties, bedrijven, beambten en bestuurders (de 4 B’s) langs de Waal. Naast de veiligheidsmaatregelen tegen hoogwater liggen er ook andere opgaven in het gebied, waar overheden mee aan de slag zullen gaan. Onder meer voor natuur (Natuurnetwerk Nederland, Ecologische Hoofdstructuur, Natura 2000 en Nadere Uitwerking Rivierengebied), bedrijven, wonen, recreatie en toerisme, cultuurhistorie en landschap. De samenwerking heeft als doel de vele opgaven en belangen langs de Waal met elkaar te verknopen. Zo ontstaat de Initiatiefgroep WaalWeelde die samen met de Radboud Universiteit Nijmegen de samenwerking tussen partijen verder vorm geeft.
2008 tot nu: Provincie als regisseur
In 2008 ontstaat behoefte aan meer sturing op dit procoes. In 2008 neemt de provincie Gelderland het stokje over als bestuurlijk en ambtelijk regisseur van het programma WaalWeelde. Door regionale samenwerking worden plannen vanuit en met de regio ontwikkeld. Het is een integrale aanpak, waarin de verschillende belangen worden meegewogen in het programma. Hierdoor is er ook meer draagvlak voor
ingrepen langs de rivier. Het programma WaalWeelde is uitgegroeid tot een breed samenwerkend netwerk met een robuust bestuur en programmateam.